AKDENİZ LEZZETLERİ: HELLİM PEYNİRLİ SALATA

Sağlıklı ve lezzetli yemeklerin buluştuğu bir hazine olan Akdeniz mutfağı, tadı damakta kalacak besinlere ev sahipliği yapıyor.  Bu mutfak, taze ve renkli malzemelerin kullanımıyla meşhur. Salatalar da Akdeniz yemek kültürünün vazgeçilmez bir parçası olarak dikkat çekiyor. Hellim peyniri, Akdeniz’in zengin peynir çeşitlerinden biri olarak çeşitli şekillerde tüketiliyor. Bu lezzetli peynirin salatalara kattığı lezzet ise hiçbir şeye benzemiyor. 

Hellim peynirli salata, taze sebzelerin ve nefis hellim peynirinin muhteşem bir uyumunu sunuyor. Bu tarif, Akdeniz lezzetlerinin en iyi örneklerinden biri olarak herkesin damak tadına hitap edecek bir seçenek. Hazırlanışı kolay olan bu salata, sofralarınıza ferahlatıcı ve doyurucu bir seçenek olarak taht kuracak. Siz de Akdeniz’in enfes lezzetlerini sofranıza taşımak isterseniz, hellim peynirli salata tarifimize göz atabilirsiniz! 

HELLİM PEYNİRİ NEDİR?

Ülkemizin Akdeniz başta olmak üzere pek çok yerinde  yaygın olarak tüketilen Hellim peyniri, bir peynir çeşidi. Hellim, koyun sütünden yapılıyor. Bazı üreticiler ise inek veya keçi sütünden de yapıyor. Hellim peyniri, kendine özgü bir dokuya ve tadı olan bir peynir olarak damaklarda farklı bir tat bırakıyor. Taze ve gençken beyaz renkte olurken, olgunlaştıkça sarı renge dönüyor. Hellim, tuzlu bir tat ve hafif bir fındık aroması ile de biliniyor. Hellim peyniri kızartma ve ızgara yapılırken kullanılıyor. Hellim, yüksek bir erime noktasına sahip. Bu nedenle doğrudan ısıya maruz kaldığında erimiyor ve şeklini koruyor. Bu nedenle, hellim peyniri ızgaralarda veya tavada kızartılarak sıcak servis ediliyor. Kızartıldığında dışı çıtır bir kabuk oluşurken içi hala yumuşak kalıyor. Hellim peyniri, salatalarda, sandviçlerde veya sade olarak da tüketiliyor. Akdeniz mutfağında popüler bir malzeme olduğundan çeşitli yemeklerde kullanılıyor.

HELLİM PEYNİRİNİN BESİN DEĞERLERİ

Kıbrıs’a özgü bir peynir türü olan hellim peyniri,  koyun veya keçi sütünden yapılıyor. Besin değerleri, peynirin içeriğine ve üretim sürecine bağlı olarak değişiyor. Genel olarak aşağıdaki besin değerlerine sahip oluyor:

Porsiyon büyüklüğü: Yaklaşık 100 gram hellim peyniri besin değerleri:

  • Kalori: 327 kcal
  • Protein: 21.3 gram
  • Yağ: 26.8 gram
  • Karbonhidrat: 0.8 gram
  • Lif: 0 gram
  • Şeker: 0 gram
  • Kalsiyum: 712 mg
  • Demir: 1.7 mg
  • Sodyum: 1,760 mg

Besin değerleri bakımından zengin olan hellim peynirini düzenli ve doğru tüketmek tavsiye ediliyor. 

HELLİM PEYNİRİ FAYDALARI 

Ülkemize özgü bir peynir çeşidi olan hellim peyniri, salatların içerisine konularak tüketiliyor. Hellim peyniri pek çok fayda sağlayabilen besin değerleri ve bileşenler içeriyor. Bunlar ise şöyle: 

PROTEİN KAYNAĞI

Hellim peyniri yüksek kaliteli bir protein kaynağı olma özelliği taşıyor. Protein, kasların, dokuların ve enzimlerin yapı taşı olduğundan hellim yüksek fayda sağlıyor. Sağlıklı kas fonksiyonu, bağışıklık sistemi ve doku onarımı için hellim peynirini düzenli tüketmek gerekiyor.

KALSİYUM VE FOSFOR KAYNAĞI

Hellim peyniri, kemik ve diş sağlığı için DE önemli olan kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri içeriyor. Bu mineraller, kemik yoğunluğunu artırarak osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı oluyor. 

B VİTAMİNİ İÇERİĞİ

Hellim peyniri, B vitaminleri açısından da son derece zengin. B vitaminleri enerji üretimine katkıda bulunuyor. Bunun dışında sinir sistemi sağlığını destekleyerek hücrelerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardım ediyor. 

SELENYUM KAYNAĞI

Salataların vazgeçilmezi olan hellim peynirini içeriğinde selenyum mineralini de barındırıyor. Selenyum, antioksidan özelliklere sahip bir mineral. Bu yönüyle de hücre hasarını azaltmaya olanak tanıyor. Öte yandan bağışıklık sistemini destekleme ve tiroid fonksiyonunu düzenleme görevi üstleniyor.

İYİ YAĞ İÇERİĞİ

Sağlıklı yağlar açısından zengin olan hellim peyniri, özellikle doymamış yağ asitleri içeriyor. Doymamış yağlar ise kalp sağlığını destekliyor. Bunun dışında kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olarak iltihaplanmayı azaltıyor.

LEZZETLİ Mİ LEZZETLİ: HELLİM PEYNİRLİ SALATA

İçeriği zengin, tadı lezzetli ve doyurucu olan hellim peyniri, sofranızın vazgeçilmezi olmaya geliyor. Salatanızın içerisine hellim peyniri kattığınızda adeta tadına doyamıyorsunuz. Öyleyse sözü fazla uzatmadan hellim peynirli salata tarifine geçelim!

Hellim Peynirli Salata Tarifi için Malzemeler:

  • 200 gram hellim peyniri
  • 2 su bardağı yeşil yapraklı salata (marul, roka, ıspanak gibi)
  • 1 büyük domates
  • 1 salatalık
  • 1 kırmızı soğan
  • 1/4 su bardağı siyah zeytin
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu
  • Tuz
  • Karabiber

HELLİM PEYNİRLİ SALATA TARİFİNİN YAPIMI

Öncelikle hellim peynirini küp şeklinde doğrayarak tavada hafifçe kızartın. Daha sonra kenara alıp bu peynirin soğumasını bekleyin. Yeşil yapraklı salata malzemelerini ise bol su içerisinde yıkayıp kurulayın. Daha sonra büyük bir salata kasesine aktarın. Akabinde ise domatesi ve salatalığı bol suda yıkayıp bir güzel doğrayın. Kırmızı soğanı ise ince ince dilimler halinde kesin.

Salata kasesindeki yeşil yapraklı salataların üzerine domates, salatalık ve kırmızı soğan dilimlerini ekleyin. Siyah zeytinleri de ekleyebilirsiniz. Ayrı bir kapta zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırarak salata sosunu hazırlayın. Hazırladığınız salata sosunu salatanın üzerine dökün ve tüm malzemeleri karıştırın. Son olarak kızarmış hellim peynirini salatanın üzerine serpiştirin.Hellim peynirli salatanız hazır! Servis yapabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz. Dilerseniz tarife kendi yaratıcılığınızı da katabilir ve diğer sebzelerle zenginleştirebilirsiniz.

HELLİM PEYNİRİ İLE YAPILACAK DİĞER LEZZETLER

Geleneksel olarak Kıbrıs mutfağına ait bir peynir çeşidi olan Hellim peyniri, ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde tüketiliyor. Hellim peyniri, kendine özgü tuzlu bir tadı ve karakteristik bir dokusu ile dikkat çekiyor. Bu yönüyle de başta salatalarda olmak üzere çeşitli şekillerde tüketiliyor. Bunlar: 

  • Kızartılmış hellim sıklıkla tüketilen seçenekler arasında yer alıyor. Bu peynir kızartıldığında harika bir kıtır dış yüzeyi ve yumuşak iç kısmı olan bir lezzet haline geliyor. Bir tavada yağda veya ızgarada kızartarak servis edebilirsiniz. Kızarmış hellimi, salata veya meze olarak tüketebilirsiniz.
  • Hellim Salatası yaparak da tercih edebilirsiniz.  Dilimlenmiş hellim peynirini salata yeşillikleri, domates, salatalık, zeytin ve taze otlar gibi malzemelerle bir araya getirerek nefis bir hellim salatası yapabilirsiniz. Üzerine biraz zeytinyağı ve limon sıkarak tatlandırabilirsiniz.
  • Hellim Burger yaparak da lezzetli şekilde yiyebilirsiniz. Hellim peyniri, et yerine burger yapımında da kullanılıyor. Hellim peyniri dilimlerini ızgarada veya tavada kızartarak, hamburger ekmeği, marul, domates, soğan ve soslarla birlikte kullanabilirsiniz. Sağlıklı ve lezzetli bir alternatif oluşturuyor.
  • Hellim peyniri, sebzeler ve et parçalarıyla birlikte şişlere dizilerek ızgarada pişiriliyor. Hellim kebap, zengin bir tat ve doku kombinasyonu sunuyor. Arzu ederseniz et ve sebzelerle birlikte marine edebilirsiniz.
  • Hellim Sandviç yaparak da sabahları veya ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Dilimlenmiş hellim peynirini, ekmeğin içine yerleştirerek veya tost makinesinde ısıtarak lezzetli bir sandviç yapabilirsiniz. Domates, salatalık, taze otlar veya avokado gibi malzemelerle zenginleştirerek daha da lezzetli hale getirebilirsiniz.
  • Hellim Mezesi de sıklıkla tercih edilen alternatifler arasında yer alıyor. Dilimlenmiş hellim peynirini zeytinyağı, kekik ve baharatlarla süsleyerek servis edebilirsiniz. Yanında taze ekmek dilimleri veya pita ekmeği ile sunarak, meze olarak tüketebilirsiniz